Obchod, veľkoobchod, maloobchod
Mark
Je to spoločenský a riadiaci proces v ktorom jednotlivci a
skupiny získavajú prostredníctvom vytvárania a výmeny produktov a hodnôt to čo
potrebujú a to čo chcú.
Výroba
-----------------> spotrebiteľ
čas, množstvo,
kvalita, cena
Marketingový algoritmus:
- koncepčná
fáza
- vytvorenie filozofi alebo poslania firmy (reklamný slogan, čo
prezentuje)
- analytická
fáza = SWOTka - vonkajšie prostredie, slabé a silné stránky, príležitosti
a ohrozenia
- realizačná
fáza - implementácia marketingového mixu na trhu.
- fáza
spätnej väzby
Marketingový mix (4P)
- rýchla dostupnosť k tovaru
- prehľad o sortimente
- znižovanie N na skladové priestory (napr.Maxa)
2. Zásielkový veľkoobchod
- veľkoobchodníci zasielajú svoju ponuku maloobchodníkom formou katalógov
- dodávka tovaru poštou, alebo inými druhmi dopravy, ktoré zabezpečujú väčšinou VO
- využíva sa pri šperkoch alebo kozmetike (napr. AVON)
3. VO s traťovými dodávkami
- nemá sklady, nevytvára zásoby, slúži ako sprostredkovateľ medzi maloobchodníkom výrobcom
- VO získa objednávku od MO, na jej základe vyhľadá príslušného výrobcu a zabezpečí dopravu T
- využíva sa pri predaji dreva, úžitkových zariadení, uhlia
4. VO s nákladným autom
- predáva ohraničený sortiment, predaj sa realizuje za hotovosť
- využíva sa pri predaji mliečnych výrobkov, mrazených výrobkov
5. VO s regálovou službou
-
poskytuje služby MO s potravinami alebo
drogistickým tovarom kde umiestňuje prezentačné regále svojich výrobkov, pričom
stará sa o ich vyloženie, prezentáciu a financovanie. MO mu platí len za
predané výrobky.
Technologický proces
vo veľkoobchodnom sklade
Charakteristika:
- manipulácia s rozsiahlym a rôznorodým sortimentom T
- transformačná činnosť, pretváranie sortimentu jednotlivých výrobcov podľa požiadaviek spotrebiteľa
- kontrola kvality tovaru
- jednoduchý styk s odberateľom
Proces príjmu T:
-
pri odbere dodávky (hrubý príjem): kontrola počtu kusov,
hmotnosti, neporušiteľnosti zásielky.
-
prebierka tovaru (čistý príjem): kvantitatívna, kvalitatívna a
sortimentová kontrola prebierky.
Proces skladovania tovaru:
Podľa spôsobu uskladnenia tovaru poznáme sklady:
- otvorené (T je uskladnený na nekrytých priestranstvách)
- polootvorené (majú strechu, uskladňuje sa napr: drevo)
- kryté - budovy
Podľa funkcie:
- nákupné - umiestnené vo výrobných oblastiach
- obchodné - tvoria prevažnú časť veľkoobchodných skladov
Z hľadiska
doby skladovania:
- úložné - stredno-dlhodobé skladovanie
- distribučné - tovar sa čo najskôr expeduje
Expedícia--:
- predstavuje úlohy spojené s prevzatím T zo skladu a
jeho odovzdaním odberateľovi alebo doprave.
Maloobchod
Súhrn všetkých
činností súvisiacich s predajom tovaru zákazníkom
Základné
znaky:
- decentralizovaný predaj širokým vrstvám obyvateľov
- predaj T v malých množstvách
- predaj T spotrebného charakteru
Základná prevádzková jednotka je predajňa.
Členenie:
1/ Podľa rozsahu služieb:
a) samoobsluhy:
- ponuka T základného dopytu
- vysoká obratovosť
- vyššia PP
- nižšie mzdové N
- rýchly a pohodlný nákup
b)
maloobchod s ohraničenou ponukou služieb
- malá obratovosť
- tovar príležitostného D
- pomoc personálu
- doplnkové služby (úverová funkcia, vrátenie T)
c) maloobchod s úplnou P služieb
- malá obratovosť
- špecializované predajne
- široká paleta služieb (dodávka, montáž, servis)
- vyššie ceny
2/ Podľa
sortimentnej skladby:
-
maloobchod so širokým, úzkym, plochým a hlbokým sortimentom.
3/ Podľa metódy práce: - maloobchod. predaj v maloobchodných predajniach
- maloobchod. predaj bez predajných
priestorov
- špecializované
predajne
- ponúkajú úzky a hlboký sortiment produktov
-
vysoko kvalitné výrobky (odborná pomoc, dovoz...)
- obchodné domy
- široký sortiment
- členený do oddelení
- ponúkajú doplnkové služby (detské
kútiky, doprava, výroba kľúčov...)
- nákupné strediská
- v jednom stredisku viac obchodov
- sú mimo centra s parkovacími
miestami
- sústredená pestrá ponuka na jednom
mieste
- predajne s predĺženou prevádzkou (večierky)
- základný sortiment
- blízko obyvateľov
- vyššie ceny
- supermarkety
- veľké samoobslužné predajne
- sortiment častej spotreby
- nižšie N
- konkurencia v menších predajniach v
mieste bydliska
- dodatočné služby: zmenárne, predaj
kvetov...
Výhody supermarketov:
- nižšie ceny
- akcie
- dlhšia prevádzková doba
- frekventované miesta
- lepšie možnosti výzdoby, úpravy
interiéru
- Hypermarket:
- predaj služieb (20 000 m2
plocha)
- široký sortiment T a S
- sú mimo mesta
- nižšie ceny
Maloobchodný predaj bez predajných priestorov
1. katalógový
predaj
- zásielkový obchod
- ponuka sa uskutočňuje na základe
katalógov, ktoré sa zasielajú vybraným zákazníkom alebo sú v predajniach
Využitie:
- výrobné a obchodné podniky na podporu odbytu
- zásielkové obchodné domy (QUELLE)
Výhody:
- nevyžaduje predajné priestory
- nemusí byť blízko zákazníka
- nepodlieha časovým výkyvom spotreby
Nevýhody:
- chýba osobný kontakt
- N na reklamu, výrobu a expedíciu katalógov
- N na vrátenie znáša obchodný dom
Výhody pre
zákazníka:
- pohodlný nákup
- rozšírenie ponuky
- záruka cien
Nevýhody
- nemožnosť vyskúšať
- nedostatok informácií
2. Priamy
marketing
a)
direct mail
- zasielanie listov konkrétnej osobe, na adresu zákazníka
- selekcia cieľových trhov
- kvantifikovateľný objem
- N na databázu, N na oslovenie 1 zákazníka sú vyššie ako u masovo
komunikačných prostriedkoch
- používa sa pri podpore predaja kníh, CD ...
b)
priama distribúcia
- priamo do schránok spotrebiteľov - hromadne
- nedá sa merať výsledok ponuky
c)
telemarketing
- telefonická
aktívny - ponuka cez telefón
pasívny - prijímanie objednávok
d)
faxmailing
e)
teleshopping
- reklamný blok, prezentácia pomocou
reklamného spotu
- nákupné kanály
f)
elektronický marketing
3. Predaj
prostredníctvom automatov
- cigarety, nápoje
Výhody: nepretržitosť predaja
Nevýhody: N na prevádzku, vyššie ceny produktov
4. Podomový predaj (house2house)
- prezentačné party
- od dverí k dverám
Výhody: možnosť odskúšať, pohodlie
Nevýhody:
vysoké ceny
Tendencie v maloobchode
Formy
spoločného podnikania:
1.
Filiálkové obchody
- súbor viacerých predajní, ktoré majú spoločného vlastníka
- predávajú rovnaký sortiment
- centralizované činnosti
Výhody: nižšie N (centralizované riadenie)
2.
Franchising: výsada (franchise)
- zmluvná dohoda medzi výrobcom alebo poskytovateľom služieb a nezávislým
podnikateľom nadobúdateľom ktorý kúpi práva poskytovať rovnaké služby alebo
predávať rovnaké výrobky, používať know-how a značku.
Znaky:
- licencia na určitú dobu, geografické územie
- nadobúdateľ platí vstupný poplatok za poskytnutie práv a % podiel z tržieb
Využitie:
- v oblasti fast-food
- čerp. stanice
- motely
- cestovky
Výhody pre poskytovateľa:
- zisk
- rýchly prienik na nové trhy
- ľahká organizácia
- rovnomerné pokrytie trhu
- práva kontroly
- priamy kontakt so zákazníkom
Výhody pre nadobúdateľa:
- neexistuje fáza zavádzania
- výhoda znalosti značky
- malé riziko podnikania
- úspory na reklame
- manažérske know-how
(vybavenie prevádzky, výber T a S,
poradenstvo v oblasti riadenia)
Nevýhody pre poskytovateľa
- náklady na zavádzanie
- riziko neúspechu
- potenciálna výchova budúceho konkurenta
Nevýhody pre nadobúdateľa
- licenčné poplatky
- možnosť odobratia licencie
- nie je nezávislý
Prvky maloobchodného mixu
1. PRODUCT
- výrobková politika (tvorba sortimentu)
- východisko - stanovenie cieľových trhov
Faktory pre výber cieľových trhov:
- segmentácia trhu (príjmová, veková)
- nákupné zvyklosti (preferencie, životný štýl)
- frekvencia zákazníkov v okolí
Kroky výrobkovej politiky:
- stanovenie konkrétneho sortimentu
- stanovenie služieb
- pred kúpou
- po kúpe (dodávka, servis...)
- vedľajšie služby (parkovanie,
poukážky...)
- zvolenie si atmosféry v predajni
- interiér, výzdoba
- čistota
- personál
- veľkosť predajne, členenie
- hudba
- osvetlenie
2. PLACE - rozhodnutie o
umiestnení predajne
- frekvencia zákazníkov
- charakter sortimentu
- konkurencia
- výška nájomného
- prístupnosť
3. PRICE
Faktory ovplyvňujúce tvorbu cien:
- Náklady
- konkurencia
- nadobúdacia cena
- zisková prirážka
- DPH
- CLO
Cenové rozpätie pri maloobchodných cenách = predajná cena - nadobúdacia cena
Cenová
prirážka = cenové rozpätie x
100
nadobúdacia cena
Cenová
marša = cenové rozpätie x 100
predaj.
cena
4.
PROMOTION
- podpora predaja
- reklama
Podklady:
- skladová karta, príjemka, výdajka
- pásky z registračnej pokladnice
- ukážka čiarového kódu
- príklad na výpočet rentability
Elektronické
registračné pokladnice (ERP)
Výhody pre predávajúceho:
- zjednodušujú administratívu
- poskytujú evidenciu o predanom tovare a pohybe tovarových položiek
Výhody pre zákazníkov:
- rýchlejšie zúčtovanie nákupu
- ľahká kontrola pokladničného bloku
- doklad o kúpe (pokladničný blok)
Čiarový kód
- jednoduchý,
medzinárodne vyžívaný systém označovania T, ktorý umožňuje presnú identifikáciu
grafickým vyjadrením čísla
Typy:
- UPC (Univerzálny výrobkový kód) - označujú sa výrobky z USA, Kanady.
Nevýhodou je, že nerozlišuje krajiny a teda nieje známa krajina pôvodu.
- EAN (Európske číslovanie výrobku) - používa sa v Európe, prvé dvojčíslie
alebo trojčíslie určuje krajinu pôvodu výrobku. Slovensko má pridelené číslo
838. Rozlišujeme EAN 13 používaný na označovanie bežných výrobkov a EAN 8 na
označovanie malých výrobkov (napr. zápaliek, ružov...).
Výhody pre výrobcov:
- automatizované počítanie a triedenie na výrobnej
linke
- číslo výrobku zjednodušuje obchodné rokovanie
- zdoj informácií o odbyte a dodávkach výrobkov
Výhody pre veľkoobchod:
- zrýchlené objednanie, prijímanie, odosielanie T
Výhody pre maloobchodníkov:
- znižovanie administr. nákladov.
- určovať a meniť ceny v pokladniciach
- presnejšie riadenie zásob
- rýchla odozva na požiadavky zákazníkov
- zdroj informácií
Výhody pre zákazníkov:
- lepšia orientácia v nákupe (označenie tovaru názvom na pokladničnom bloku)
- znižovanie počtu omylov pri platení
EAN 13:
Krajina - prvé tri číslice
Dodávateľ - ďalšie tri až sedem čísiel určuje dodávateľa
Výrobok - ďalšie dve až sedem číslic identifikujú výrobok, prideľujú sa pre
každý výrobok samostatne
Kontrolné číslo - slúži na kontrolu pri snímaní kódu